Onderzoek
Onderzoek

Belangrijke thema's
voor de delta

Bij het Delta Climate Center doen we uitwerkingsgericht, praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Onze aandachtsgebieden zijn waterkerende landschappen, regionale transities, de voedsel-water-energie-materialen-nexus en circulariteit en ketenmanagement.

Onderzoek

Ons onderzoeksprogramma heeft voor brede aandachtspunten die belangrijk zijn voor de Zeeuwse delta: waterkerende landschappen en nature based solutions, de voedsel-water-energie-materialen-nexus en circulariteit en ketenmanagement. We koppelen deze drie inhoudelijke onderwerpen aan het gemeenschappelijke onderwerp: de ontwikkeling van regionale transities.

In 2024 maken we een snelle start met een drie zogenoemde icoonprojecten, die passen bij het profiel van het Delta Climate Center. Hieronder volgen de beschrijvingen.   

Icoonproject 1 - δelta protein

In dit icoonproject verkennen we de mogelijkheden voor de eiwittransitie in Zeeland en identificeren we de uitdagingen en vereiste randvoorwaarden voor deze transitie.

Dit is onderdeel van de ontwikkeling en implementatie van een bredere voedselvisie voor de toekomst. Hierin is de Zeeuwse delta de bron voor gezond, duurzaam, smaakvol en betaalbaar voedsel uit het mariene en terrestrische milieu. Dit zorgt voor een duurzamere delta binnen haar natuurlijke grenzen met realistische verdienmogelijkheden voor Zeeuwse ondernemers.

Als consortium streven we naar een interdisciplinaire benadering. Hiervoor gebruikt het een multi-stakeholderperspectief. Afzonderlijke disciplines gebruiken we om gezamenlijke conclusies te bereiken voor de eiwittransitie (de transitie van dierlijke eiwitten naar eiwitten van laag-trofische niveaus).

We realiseren ons dat het ontwikkelen van deze interdisciplinaire aanpak een leerproces is en zijn ervan overtuigd dat dit het project én de andere inter- en transdisciplinaire samenwerkingen binnen het Delta Climate Center ten goede komt.

Werkpakketten

Het project telt vier werkpakketten (WP’s). In de werkpakketten 1 en 2 ligt de focus op het mogelijk maken van een duurzame overgang in het blauwe (zee) en groene (land) domein. De werkpakketten 3 en 4 richten zich voornamelijk op de praktische facilitering in het blauwe domein in tijden van klimaatverandering.

Een postdoc (WP1) en drie PhD-studenten worden aangenomen om aan de WP’s te werken. Ze werken allemaal vanuit het Delta Climate Center in Vlissingen. Daar ontwikkelen ze de ideeën en voeren het vereiste onderzoek uit. Er zijn ruime mogelijkheden voor educatieve trajecten en studenten om deel te nemen.

WP1: Cruciaal voor δelta protein en de twee andere icoonprojecten is dat ze richten op de interdisciplinaire benadering. Deze wordt gebruikt in δelta protein en de onderzoeksopnamestrategieën van het project. Dit WP levert bijvoorbeeld een gids voor belanghebbenden op over hoe ze aan interdisciplinair onderzoek kunnen deelnemen, het kunnen organiseren en wat ze wel of niet kunnen verwachten.

WP2: Dit identificeert het potentieel om een eiwitsector te ontwikkelen met regionale ondernemers en consumenten in het middelpunt. Er wordt een gereedschapskist gemaakt voor voedselondernemers en andere belanghebbenden waarmee ze aan groenblauwe overgangen kunnen werken.

WP3: Hierin wordt de impact van klimaat(verandering) op het aquacultuurpotentieel van Zeeland onderzocht. Het resulteert onder meer in een modelinstrument dat door boeren en belanghebbenden kan worden gebruikt om aan groenblauwe overgangen te werken.

WP4: Dit pakket richt zich op het futureproof maken van aquacultuursystemen in Zeeland met laag-trofische niveaus met mariene macrofyten zoals zeegrassen en zeewieren.

Interdisciplinair karakter

Het interdisciplinaire karakter van het project houdt in dat sommige onderzoeksvragen van tevoren zijn geformuleerd (voornamelijk in de WP’s 3 en 4), terwijl andere tijdens het project in samenwerking met belanghebbenden worden geformuleerd, zoals 1 en 2.

Tijdens het onderzoek spelen kwesties rondom belanghebbenden, maatschappelijke vragen en de economie een centrale rol. Deze kwesties worden eventueel geformuleerd als relevante onderzoeksvragen.

Onderzoek

Bij het Delta Climate Center doen we uitwerkingsgericht, praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Onze aandachtsgebieden zijn waterkerende landschappen, regionale transities, de voedsel-water-energie-materialen-nexus en circulariteit en ketenmanagement.

...

Waterkerende landschappen

Zeeland wil in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht, volgens de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland. Het gaat dan om de infrastructuur, robuuste natuur die klimaatextremen kan opvangen en duurzame landbouw.

...

Regionale transities

Het doorsnijdende onderzoeksthema van het Delta Climate Center is de ontwikkeling van regionale transities.

...

Voedsel-water-energie-materialen-nexus

Hoe kunnen we met ons voedsel, energie en biogrondstoffen klimaatverandering tegengaan en ons anpassen aan de gevolgen?

...

Circulariteit en ketenmanagement

In circulariteit en ketenmanagement draait het om het gebruik van alle stofstromen van biogrondstoffen in de delta.