Tammo Bult is als directeur van één van de oprichters, Wageningen Marine Research, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR), nauw betrokken bij de oprichting. “Door middel van het DCC kan de verbinding tussen onderzoek, onderwijs, valorisatie en business development in Zeeland en daarbuiten verder vormgegeven worden. De zes oprichters, bestaande uit Scalda, HZ University of Applied Sciences, UCR, NIOZ, Universiteit Utrecht en WUR zijn organisaties met een maatschappelijke taak, die ook terug te vinden is binnen het DCC. Het is de bedoeling dat het DCC door een goede samenwerking, ook buiten de organisatie, een zelfstandig en vitaal instituut wordt.”
Living lab
Hoewel het hoofdkantoor in Vlissingen gevestigd is, is het werkgebied van het DCC vele malen groter. “Op allerlei plekken in Zeeland met onderzoeksmogelijkheden zullen activiteiten plaatsvinden. Praktijkonderzoek is mogelijk in de hele Zeeuwse delta. De delta is een proeftuin, het living lab van het DCC en kan er zo voor zorgen dat er nieuwe kennis en mensen Zeeland binnenkomen. Er ontstaan nieuwe arbeidsplaatsen, start-ups, opleidingen en een verbeterde kennisinfrastructuur. Vanuit een specifieke invalshoek draagt het DCC daarmee bij aan de vitaliteit van de provincie en versterkt uiteindelijk de economie in Zeeland.”
Studenten
Eén van doelstellingen van het DCC is het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn voor studenten van het mbo, hbo en wo. WUR zal drie hoogleraren aanstellen die gaan werken aan de uitvoering van de onderzoeksagenda. “We zijn nu bezig met het vaststellen van de onderwerpen en hoe we wetenschappelij ke ambities kunnen verbinden aan het onderwijs”, vertelt Tammo. “Maar ook hoe we een verbinding kunnen maken tussen de praktijk en het academische. Zeeland is bij uitstek een regio waar je dit kunt oppakken. Hier komen land en zee bij elkaar. Dit maakt het DCC een uniek instituut, waardoor we beter kunnen samenwerken, kennis kunnen ontwikkelen én delen voor duurzame en weerbare deltagebieden.”