Wat maakt ons uniek?
Wat maakt ons uniek?

De Zeeuwse delta is
ons living lab

Hier werken we samen aan oplossingen voor klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken in delta’s

Wat maakt ons uniek?

Het Delta Climate Center draagt bij aan duurzame, klimaatbestendige en welvarende delta's; in Zeeland en de rest van de wereld. Dat doen wij door onderzoek, onderwijsontwikkeling en kennistoepassing in samenwerking met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden en inwoners. Door wetenschap en praktijk te verenigen werken we aan concrete oplossingen voor diverse klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken.

We werken zowel aan oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering als aan nieuwe kansen die door klimaatverandering ontstaan. Daarmee versterken we de Zeeuwse economie, creëren we nieuwe werkgelegenheid en trekken we meer jonge hoogopgeleide professionals aan. Wetenschappelijk directeur Albert Klein Tank ging in zijn oratie op 23 april 2025, waarmee hij zijn ambt als hoogleraar aanvaardde, uitgebreid in op het unieke karakter van het DCC. Lees hier zijn oratie 'Op reis en neem mee: bagage voor regionale transities in de Zeeuwse delta'.   

Wind in de Zeilen 

Het Delta Climate Center is onderdeel van het pakket Wind in de Zeilen. Dit is een compensatie voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Het pakket bevat forse investeringen in Zeeland, zowel op economisch als sociaal gebied. De landelijke overheid, de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en andere Zeeuwse partijen werken hard aan de uitvoering van het pakket. 

Krachtenbundeling in de waaier en cocreatie

Krachtenbundeling in de waaier en cocreatie

Door de unieke krachtenbundeling tussen vele disciplines in de hele onderwijswaaier (mbo, hbo, wo) is het DCC niet alleen beter in staat om voor complexe transitievraagstukken samenhangende nieuwe inzichten te ontwikkelen, maar ook om innovatieve oplossingen daadwerkelijk in de beroepspraktijk te brengen. Juist de combinatie van wetenschappelijk, toegepast en praktijkgericht onderzoek en onderwijs is noodzakelijk om de uitdagingen in de samenleving te kunnen beantwoorden op lokaal en regionaal niveau.

In co-creatie met bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, inwoners en andere kennispartners zoeken we naar oplossingen voor vraagstukken die spelen in de Zeeuwse delta. Samenwerking met een breed scala aan externe partijen is essentieel om concrete impact te kunnen realiseren. 

Zeeuwse delta als living lab

Zeeuwse delta als living lab

Vanwege de specifieke karakteristieken van het deltagebied, de schaalgrootte en de nauwe betrokkenheid van Zeeuwse stakeholders biedt Zeeland de ideale omstandigheden om vraagstukken rond duurzaam voedsel, waterveiligheid en waterbeschikbaarheid, en circulariteit te onderzoeken. 

De combinatie van zo’n fysieke proeftuin, moderne technologie en een groot netwerk aan inhoudelijke experts wordt gebruikt om met real life experimenten en toepassingen op schaal te testen of iets werkt en zo te komen tot innovatieve oplossingen en betere besluitvorming. 

Met creatieve werkvormen en nieuwe technieken gaan we tevens aan de slag met toekomstverbeelding. Hoe willen we in de toekomst in de Zeeuwse delta wonen en werken? Het doel is om een breed gedragen narratief te creëren met concreet handelingsperspectief en om van daaruit nieuwe kansen te identificeren.

Transities in onderlinge samenhang

Transities in onderlinge samenhang

Om deltagebieden ook in de toekomst veilig en florerend te houden moeten we het samenspel zien te doorgronden van klimaatverandering, zeespiegelstijging, biodiversiteitverandering en duurzaamheidsopgaven op het gebied van energie, stikstof en natuur. Wij richten ons daarbij in het bijzonder op de onderlinge samenhang tussen de verschillende transities. Dit integrale perspectief biedt versterkende meerwaarde en is tegelijkertijd verbindend.

Onze inhoudelijke agenda is gericht op thema's die belangrijk zijn voor de Zeeuwse delta: duurzaam voedsel, waterveiligheid/-beschikbaarheid en circulariteit. 

Wat maakt ons uniek?

Onderwijs

Lees meer

Onderzoek

Lees meer

Samenwerken

Lees meer