Duurzaam voedsel
Welke gevolgen heeft klimaatverandering op de productie van duurzaam voedsel in de Zeeuwse delta?
Wij doen onderzoek naar de vraag hoe we met de productie van duurzaam voedsel klimaatverandering kunnen tegengaan en hoe we de voedselproductie kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dit behelst bijvoorbeeld onderzoek naar de transitie van terrestrisch dierlijk naar marien en plantaardig eiwit, en de transitie naar gegarandeerd gezond en veilig voedsel. Hierbij spelen diverse verdelingsvraagstukken, onder andere over het gebruik van land en water.
De Zeeuwse delta als bron voor duurzaam, lekker, betaalbaar en gezond voedsel uit mariene bronnen binnen de natuurlijke grenzen van de delta en met een goede verdienpotentie voor Zeeuwse ondernemers. Binnen dit project ligt de focus in eerste instantie op de ‘mariene’ voedseltransitie. Het ambieert innovaties voor de hele, doorlopende, voedselproducerende keten, zoals ook is omschreven in de strategische agenda van het innovatienetwerk FoodDelta Zeeland. Dit project sluit aan bij de behoefte van de relevante Zeeuwse bedrijven. Het project focust op: productie van laag trofisch materiaal, verwerken van materiaal tot (eiwit)producten, verpakken en vervoeren van producten, gebruiken van producten in en als voedsel, en verkoop en consumenten waardering.
MBO Opleiding Aquacultuur. Met deze opleiding wordt invulling gegeven aan de vraag naar experts in het innovatief kweken van zoutwaterdieren (vissen, schaal- en schelpdieren) en het kweken en oogsten van zilte gewassen (zeekraal, wieren en algen).
MBO opleiding Food and Innovation. De opleiding richt zich op het kunnen adviseren over duurzaam, veilig en gezond voedsel. Daartoe doen studenten onderzoek naar teelten, productiewijzen, smaken en effecten op de gezondheid. Met accenten op nieuwe gewassen en aquatische teelten.
Bij de partners van het Delta Climate Center is al veel aandacht voor dit thema. Enkele voorbeelden: