Waterveiligheid en
beschikbaarheid
Zeeland wil in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht, volgens de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland. Het gaat dan om de infrastructuur, robuuste natuur die klimaatextremen kan opvangen en duurzame landbouw.
Een van de vier inhoudelijke thema's van het Delta Climate Center is waterveiligheid en waterbeschikbaarheid. De Klimaatadaptatiestrategie Zeeland toont een noodzakelijk hoog ambitieniveau, met als doelstelling om in 2050 klimaatbestendig en water-robuust ingericht te zijn met betrekking tot infrastructuur, robuuste natuur die klimaatextremen kan opvangen, en volhoudbare landbouw. Wij onderzoeken hoe het water, de kust en het landgebruik kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan, en hoe ons aan te passen aan en weerbaarder te maken tegen de te verwachten gevolgen. Dit behelst onderzoek naar een nieuwe aanpak voor een klimaatbestendige kustverdediging en landschapsinrichting, vooral gebruik makend van nature-based solutions en integraal kijkend naar ecosysteemdiensten van de gehele delta.
Dit thema linkt direct aan het inhoudelijke thema 'duurzaam voedsel', o.a. waar het gaat om de beschikbaarheid van water. Ook staat het niet los van het thema circulariteit, waar ook circulariteit in watergebruik onder valt.
Voortbouwend op eerdere projecten wordt met behulp van archeologisch en historisch onderzoek in kaart gebracht hoe de Zeeuwen in de afgelopen 2 millennia in het Zeeuwse landschap hebben geleefd, en dit landschap hebben veranderd om hun veiligheid en voedselvoorziening te vergroten. De inzichten worden gebruikt als basis voor het onderzoeken van de technische en maatschappelijke haalbaarheid en de juridische basis van nature-based solutions, waarmee gestreefd wordt om de toekomstige veiligheid en leefbaarheid van Zeeland te bevorderen. De inzichten in zowel de Zeeuwse historie als de mogelijke toekomstige aanpassingen van het landschap aan zeespiegelstijging worden vervolgens gecommuniceerd met het Zeeuwse publiek en gebruikt als basis voor economische ontwikkelingen in toerisme.
De eerste doorlopende leerlijn van het DCC is watermanagement. In 2025 start de nieuwe MBO opleiding Watermanagement bij Scalda, het hernieuwde HBO curriculum Watermanagement bij HZ en het hernieuwde curriculum van de Masteropleiding Water Science and Management bij UU. Door de verbeterde aansluiting tussen de programma's kunnen studenten met verschillende complementaire achtergronden makkelijker met elkaar samenwerken in challenge-based projecten.
in de zomer van 2025 organiseren de DCC-partners gezamenlijk een Summer School in Zeeland op het gebied van Nature-based Solutions.
Bij de partners van het Delta Climate Center is al veel aandacht voor dit inhoudelijke thema. Enkele voorbeelden: